Home
  'Plan' Beleids Informatie Systemen  


 

Wat zijn Beleidsinformatiesystemen?

Binnen grote en middelgrote bedrijven zijn er regelmatig beleidsvragen waar niet direct een antwoord voor beschikbaar is. Een voorbeeld:

U staat op het punt om met de vakbonden een nieuwe CAO af te sluiten. U vraagt zich af wat elke afspraak gaat kosten.

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is informatie nodig uit verschillende bronnen. Een deel van de informatie is beschikbaar bij de loonadministratie, maar de verschillende vestigingen werken met verschillende administratieve systemen. Een ander deel van de informatie is beschikbaar bij de personeelsafdelingen van de vestigingen. En een volledig overzicht van het personeelbestand wat betreft aanstelling, leeftijd en salariering is weer beschikbaar bij uw pensioenfonds.

 

 


Hoe krijgt u alle informatie bij elkaar? Hoe kunnen de verschillende bestanden aan elkaar gekoppeld worden? Hoe kunnen de verschillende gegevens waar nodig omgerekend worden, zodat ze gecombineerd en vergeleken kunnen worden?

'Plan' Beleidsinformatiesystemen helpt u om een monitoring-systeem op te zetten, zodat u regelmatig kunt beschikken over de benodigde gegevens om uw beleid op te baseren. Een beleidsinformatiesysteem is een systematische werkwijze waarmee op tijd de benodigde data verzameld wordt, de informatie bij elkaar wordt gebracht, geanalyseerd en gerapporteerd. Daardoor komen de antwoorden beschikbaar op het moment dat u die nodig heeft om uw beleid te bepalen.

 


Wat 'Plan' voor u kan doen:

  •  Uitzoeken waar welke gegevens binnen en eventueel buiten uw organisatie  beschikbaar zijn.
  •  Uitzoeken hoe deze het beste verzameld kunnen worden.
  •  Een systeem opzetten om de gegevens bij elkaar te brengen. Soms door te automatiseren, maar soms ook niet.
  •  De gegevens verwerken, bestanden bij elkaar brengen, zo nodig omrekenen en
          statistisch verwerken en rapporteren.
  •  Doordat er een duurzaam monitoring-systeem wordt opgezet, bent u ook in de
          toekomst verzekerd van de benodigde gegevens. U blijft daardoor op de hoogte
         
    van veranderingen en u bent in staat daar op tijd op in te spelen.
 
graphics/movman.gif
 

Nog een voorbeeld: Er dreigt personeelstekort en u wilt graag het huidige personeel zoveel als mogelijk vasthouden. Maar wat zorgt er voor dat uw huidige personeel blijft? Uw Personeelsafdeling weet wel het nodige, maar vooral over probleemsituaties en probleemgevallen. Juist van de afdelingen waar het goed gaat ontbreekt de informatie. De gemakkelijkste oplossing is om veel geld te besteden. Maar om echt doelmatig beleid te voeren heeft u meer informatie nodig. Waar zitten de grootste knelpunten? En waar zijn nieuwe knelpunten te verwachten? 

'Plan' zet een monitoring-systeem op, zodat Personeelszaken de beschikking krijgt over alle benodigde gegevens, ook van afdelingen waar het goed gaat. Er worden (bijvoorbeeld) verzuimgegevens verzameld, en gegevens over het verloop in het personeelsbestand. De mening van het personeel over het bestaande bevorderingsbeleid wordt gepeild. Deze gegevens kunnen worden gekoppeld en geanalyseerd. Waardoor er duidelijkheid ontstaat wat er aan de hand is, waardoor duidelijk wordt hoe het beoogde beleid in de praktijk uitpakt, en er inzicht komt waar het goed gaat en waar het slecht gaat.

 
 
 


De situatie

Er is een beleidsvraag,
•    en de informatie om die vraag te beantwoorden is niet direct beschikbaar, of
•    het is beschikbaar op verschillende plaatsen. Sommige gegevens zitten in
      kaartenbakken, andere gegevens zijn opgeslagen in verschillende bestanden,
      in verschillende formaten en/of beheerd door verschillende mensen
•    en het bij elkaar brengen van al die informatie levert wel een hoop papier op,
      maar niet direct een antwoord op uw vraag.

Een “Plan” Beleidsinformatiesysteem zorgt er voor dat alle benodigde informatie wordt verzameld, en dat deze wordt verwerkt tot een rapport waarop u uw beleid kunt baseren. Doordat er daartoe een monitorings-systeem wordt opgezet, blijft u ook in de toekomst op de hoogte.
 

Vragen?

Thomassenstraat 19, 3572 KG Utrecht. Telefoon: 030-2733019 / Fax: 084-8358544

Onderzoeksadviesburo 'Plan' is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel van Utrecht onder nummer 30085800
e
n drijft ook handel onder de naam 'Plan' Software

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 28-Jul-2015 10:59